Optimalisatie van het bereik van uw elektrische fiets

De autonomie is een belangrijk selectiecriterium bij de aankoop van een e-bike of een elektrische retrofitaandrijving. Bij vergelijking van de gegevens van de fabrikant over de haalbare afstanden met elektrische ondersteuning vallen de sterk wisselende bereiken op. De grootste waarde geeft meestal de afstand aan die de fietser onder ideale omstandigheden zou afleggen. Aangezien echter veel factoren van invloed zijn op het energieverbruik, wordt meestal een lagere kilometerstand gegeven, waarbij al rekening wordt gehouden met enkele omstandigheden die het bereik verkleinen. Sommige factoren kunnen door de bestuurder zelf worden beïnvloed en zo ook het bereik vergroten. Andere zijn echter niet beïnvloedbaar, maar moeten in aanmerking worden genomen bij het plannen van de route, zodat er ook op de laatste kilometers ondersteuning beschikbaar is.

DEZE FACTOREN BEÏNVLOEDEN HET BEREIK

 

Ondersteuningsniveau

Hoe hoger de ondersteuningsmodus, hoe hoger het stroomverbruik en hoe lager het bereik.

Rijstijl

U kunt energie besparen door optimaal gebruik te maken van uw versnellingsaparaat. In kleinere versnellingen heeft u minder vermogen nodig, de ondersteuning is minder en de aandrijving van uw elektrische fiets verbruikt minder energie.

Omgevingstemperatuur

Door de celchemie kunnen moderne oplaadbare batterijen bij koude buitentemperaturen minder energie uitstralen en hebben daarom een korter bereik. Zelfs bij temperaturen onder de 15°C werken de lithium-ionbatterijen niet optimaal, wat de capaciteit beïnvloedt.

Weer en gewicht

Naast de omgevingstemperatuur hebben de windomstandigheden ook een invloed op het bereik. Vanwege de sterke tegenwind moet er meer vermogen worden gebruikt tijdens het rijden. Bagage verhoogt het totale gewicht, wat ook meer vermogen vereist.

Technische staat van uw elektrische fiets

Onvoldoende bandendruk verhoogt de rolweerstand. Een slepende rem of een slecht onderhouden ketting vermindert ook de actieradius van uw elektrische fiets.

Batterijniveau

De laadtoestand geeft de hoeveelheid elektrische energie aan die op dat moment in de accu is opgeslagen. Als de batterij niet volledig is opgeladen, wordt het maximale bereik natuurlijk kleiner.

Batterijcapaciteit

De accucapaciteit geeft aan hoeveel energie een volledig opgeladen accu kan leveren. Aangezien de capaciteit afneemt met het ouder worden van een batterij, neemt ook de hoeveelheid op te slaan energie af met een volledige lading.

Ritme

De motor ontwikkelt zijn optimale efficiëntie bij cadansfrequenties tussen 70 en 80 omwentelingen per minuut. In dit bereik wordt minder energie verbruikt voor dezelfde drijfkracht als bij een lagere trapfrequentie, waardoor een hoger bereik mogelijk is.

Aantal starts en stops

Net als bij een auto is er bij frequente starts en stops meer energie nodig om te starten, wat de actieradius beperkt.

Topografie

Er is bergop meer kracht en dus meer energie nodig dan bergaf. Hoe meer hellingen er op de route zijn, hoe hoger het energieverbruik.

Ondergrond

Een glad oppervlak zoals asfalt heeft een positief effect op het energieverbruik, in tegenstelling tot oneffen of zachte oppervlakken.

Fietstype

Een bakfiets heeft een hogere luchtweerstand en een hoger eigen gewicht dan bijvoorbeeld een racefiets. Als gevolg hiervan zal de autonomie meestal lager liggen.

7 TIPS OM UW BEREIK TE VERBETEREN

Varieer uw ondersteuningsniveau!

Met de Pendix eDrive kunt u de ondersteuningsniveaus individueel instellen en aanpassen aan het terrein. Als het bergachtig is, kun je het hoogste niveau kiezen, als het terrein vlak is, is een lager niveau vaak genoeg. Als u uw fiets zonder elektrische ondersteuning wilt gebruiken, kunt u de Pendix eDrive uitschakelen en gebruiken als een conventionele fiets zonder merkbare trapweerstand.

Rij met een optimale cadans!

De Pendix eDrive heeft een optimaal rendement bij een trapfrequentie tussen 70 en 80 omwentelingen. Om uw cadans te controleren, kunt u de gratis Pendix.bike PRO app gebruiken. Deze verbindt gemakkelijk met uw Pendix via Bluetooth. Naast vele andere functies is er ook de cadansdisplay (RPM). De app laat u ook door middel van een pijl zien of u zich in het optimale bereik bevindt.

Werk met je versnellingsaparaat!

Stel je voor dat je met de auto in de derde versnelling vanuit stilstand vertrekt. Dit is vergelijkbaar met je elektrische fiets. Gebruik dus uw versnellingen om energie te besparen, vooral bij het vertrekken in een lagere versnelling.

Kies de optimale accucapaciteit!

U kunt kiezen tussen een 300 Wh batterij met een bereik van 45-105 km en een 500 Wh batterij met 69-160 km bereik. Daarnaast zijn er verschillende pakketten, zoals de Pendix eDrive Flex1000, waarin u twee 500 Wh batterijen krijgt. U kunt onze configurator gebruiken om een aanwijzing te krijgen welke van onze producten het beste bij u en uw gebruik past. Beantwoord gewoon een paar vragen en aan het einde ontvangt u een vrijblijvend productadvies.

Controleer uw fiets regelmatig!

Naast een zesmaandelijkse controle van uw fiets moet u uw bandenspanning regelmatig controleren.

Verminder de weerstand!

Vooral bij sterke tegenwind is een gebogen zithouding aan te bevelen, voor een lagere aërodynamische weerstand tijdens het rijden.

Gebruik een beschermhoes voor uw batterij!

De lithium-ion-accu's werken optimaal bij temperaturen tussen de 20°C en 25°C. Met beschermhoezen of afdekkingen, zoals ze vaak worden genoemd, is uw batterij niet alleen beschermd tegen mechanische invloeden, maar ook tegen te koude temperaturen.

Pendix Akku kann einfach über Drehrad bedient werden