BESCHERMING VAN HET MILIEU DOOR GEBRUIK VAN DE FIETS

Het aantal pendelaars neemt gestaag toe. Vooral de grote steden en agglomeraties hebben last van het groeiende spitsverkeer. De CO2-uitstoot is bijzonder hoog in de kortere binnenstedelijke routes. Over een afstand van 10 kilometer wordt gemiddeld 310 ton CO2 per jaar per auto uitgestoten. De huidige schattingen gaan ervan uit dat we in totaal 55 miljard autokilometers per jaar gemakkelijk kunnen vervangen door de fiets - een enorm besparingspotentieel voor het klimaat en de luchtkwaliteit.

FIETSEN IS ACTIEVE BESCHERMING VAN HET MILIEU

Kopenhagen is waarschijnlijk een van de bekendste fietssteden. Dat de fiets hier meer dan 27 procent van het verkeer voor zijn rekening neemt, is vooral te danken aan de goed ontwikkelde fietsinfrastructuur. De metropool bespaart zo ongeveer 90.000 ton CO2 per jaar. Zelfs in Duitsland, waar de fiets momenteel slechts 11 procent van alle transportmiddelen voor zijn rekening neemt, is er een groot potentieel om de belasting van het milieu door het dagelijks fietsen te verminderen - en dit gaat veel verder dan pure CO2-besparing:

  • Minder kooldioxide: Volgens een studie van het Bundesamt für Umwelt kan door meer fietsverkeer in Duitsland jaarlijks in totaal 11 procent van de CO2-uitstoot worden bespaard. Dat is minstens drie miljoen ton kooldioxide, wat schadelijk is voor het klimaat en de gezondheid.
  • Minder fijnstof: fietsen vermindert de hoeveelheid fijnstof die momenteel door het wegverkeer wordt veroorzaakt met ongeveer 30 procent. In sommige grote steden is dat zelfs meer dan 50 procent. De concentratie is vrij hoog, vooral bij verkeerslichten - overigens niet alleen schadelijk voor de voetgangers, maar ook voor de chauffeurs zelf.
  • Minder lawaai: fietsen en e-bikes zijn stil en verminderen de geluidshinder veroorzaakt door het wegverkeer. Veel mensen zien het permanente geluidsniveau nauwelijks als geluid. Maar vooral in de steden worden mens en milieu blootgesteld aan een constante geluidshinder, die vaak de richtwaarden voor gezondheid en welzijn overschrijdt.
  • Minder ruimte nodig:  fietsen bespaart ruimte. Naarmate het verkeersvolume toeneemt, neemt ook de behoefte aan ruimte voor doorgaand en stilstaand verkeer toe. De straten zijn overvol en er is niet overal voldoende ruimte voor auto's om te stoppen en te parkeren. Fietsen daarentegen nemen veel minder ruimte in beslag. Een enkele parkeerplaats alleen al biedt plaats aan 8 fietsen.

TIP: DUURZAME E-CYCLING MET GROENE ELEKTRICITEIT

Elektrisch ondersteunde fietsen worden soms bekritiseerd als niet-ecologisch. Maar natuurlijk liggen ze ver onder het energieverbruik van een auto, zodat een omschakeling zeker merkbaar is. Om de accu voor de elektrische aandrijving zo milieuvriendelijk mogelijk op te laden, is de overstap naar een eco-elektriciteitsleverancier de beste stap. Als u zonnecellen op uw dak heeft, kunt u uw fietsaccu direct met zonne-energie opladen. Af en toe zijn er zelfs al openbare zonne-tankstations voor e-bikes.

UW BIJDRAGE AAN HET MILIEU LOONT OP VERSCHILLENDE MANIEREN

Autostellplatz versus Fahrradstellplätze

Foto: (Auteursrecht) CarBikePort

We kunnen het milieu alleen maar helpen als veel mensen overstappen op de fiets. Vooral op de kortere routes om in Duitsland zou het aantal fietsers kunnen verdubbelen. De motivatie van het individu is hiervoor doorslaggevend. Er zijn vele redenen voor de verandering, want als e-bike pendelaar bescherm je niet alleen het milieu, maar doe je ook veel voor jezelf en je eigen welzijn:

  • Duurzame omschakeling: Vooral met een e-bike wordt de permanente omschakeling van woon-werkverkeer met de auto of de trein naar de fiets gemakkelijker gemaakt. U hoeft hiervoor geen nieuwe e-bike of elektrische fiets te kopen, u kunt uw fiets eenvoudig uitrusten met de Pendix retrofit kit.
  • Gezonder woon-werkverkeer: Overstappen op elektrisch fietsen is goed voor uw gezondheid. In ons artikel "Gezonder woon-werkverkeer" kunt u meer te weten komen over het positieve effect.
  • Stressvrij woon-werkverkeer: Geen stress, geen files, nooit meer zoeken naar parkeerplaatsen - e-bike pendelaars leven zonder stress. Over de effecten hiervan kunt u lezen in ons artikel "Woon-werkverkeer zonder stress".
  • CO2- en geldbesparing: U kunt eenvoudig berekenen hoeveel geld en CO2 u bespaart door te fietsen.

DIRECTE VERGELIJKING: DE KOSTEN VAN AUTO EN FIETS

Elk vervoermiddel kost geld - en dat op zeer verschillende niveaus. De gebruiker moet betalen voor de aankoop en de lopende exploitatiekosten. Een directe vergelijking laat zien hoe de persoonlijke kosten verschillen tussen het woon-werkverkeer met de fiets en het woon-werkverkeer met de auto:

Kosten van elektrisch fietsgebruik

 

11,5 cent per gereden kilometer

(met een nieuwwaarde van 1.700,00 euro, een jaarkilometrage van 3600 km, een gebruik over 8 jaar, met regelmatige standaardreparaties en de aankoop van een oplaadbare batterij).

Gebruikskosten auto

 

73,60 cent per gereden kilometer

(VW Golf, met een verbruik van 75.000 kilometer in 5 jaar, incl. afschrijving, exploitatiekosten, vaste kosten, standaardonderhoud, enz.)

DIT IS DE PRIJS VAN EEN OVERSTAP OM JE WOON-WERKVERKEER MET PENDIX TE DOEN...

Vooraleer er kan worden bespaard, komt natuurlijk eerst de investering. Maar het is het in meerdere opzichten de moeite waard: fietsen met elektrische aandrijving maakt u gelukkiger, bevordert de gezondheid en zorgt voor een stressvrije reis van en naar het werk!

Aanschaffingskosten afhankelijk van het type en de prestaties van de fiets vanaf 1.490 euro.

 

Kosten voor installatie 75 à 150 euro

 

Kosten in rekening brengen voor een 300 Wh accu ongeveer 0,3 kWh dat is ca. 9 cent (indicatieve prijs groene stroom 28,95 cent per kWh) voor 45 - 105 kilometer.

 

Laadkosten voor een 500 Wh batterij

Ongeveer 0,5 kWH oftewel 15 cent (indicatieve prijs groene stroom 28,95 cent per kWh) voor 69 - 160 kilometer.

Veiligheidshelm ongeveer 50 euro

 

Weerbestendige kleding (wind-/regenjack, handschoenen, regenbroek)

Ongeveer 150 euro

Regenbestendige zadeltassen: ongeveer 80 euro

 

Hoogwaardig slot ongeveer 50 euro